duminică, 25 aprilie 2010

Învaţă de la Hrebeboc. Cum să trăieşti în lux cu 40 de milioane de lei pe lună

Aţi văzut vreodată un hrebeboc? Posesor al unei averi modeste, conform propriilor declaratii, hrebebocul se autodefineste drept un om strans la punga, care are mare grija de fiecare banut. Sfideaza prin zambetul larg cu care iti arata ca ii merge bine, iar mica lui avere este expusa transparent pe Internet. Surprinzator de bine cu surprinzator de putini bani. Si atunci hrebebocul iti va spune mereu ca este egalul tau. Ca daca el si familia lui pot trai cu 3.000-4.000 de lei pe luna in conditii extraordinare, fara sa aiba nevoie de un banut in plus, tu de ce nu ai putea.

Ati platit vreodata reparatiile masinii domnule Hrebenciuc? Nu, imi cer scuze, nu aveti asa ceva. Mercedesul S 500 si soferul va asteapta de placere la scara. Dar dumneavoastra domnule premier Boc? Scuze. Dumneavoastra ati fost aerian anul trecut, in sensul ca ati calatorit mai mult cu avionul. Nici la Palatul Victoria nu ati parut altfel. Sper ca ati prins si locuri pe scaun si nu ati stat doar prin carlinga. Si ca "liesingul" pentru masina, dupa cum ati caligrafiat pe declaratia de avere, nu va incurca financiar.

"Nu am nevoie de bani decat pentru tigari si sa mananc ceva. Consum foarte putin. Imi ajung cei 40 milioane pe care ii castig", a fost raspunsul lui Viorel Hrebenciuc cand l-am intrebat cum se descurca cu venitul pe care l-a declarat oficial pe site-ul Camerei Deputatilor.

Dar oare cat va costa revizia la Range Rover-ul Sport, domnisoara EBa? Imi cer scuze de doua ori in fata dumneavoastra. Ati avut un salariu de 7000 de lei, oferit de domnul Pepenica... Nu il stiti pe Pepenica? Este patron la Luxten, omul cu iluminatul public, prieten cu domnul presedinte. Aveti de unde, mai ales ca acum ne faceti cu mana de la Bruxelles.

S-a marit rata la banca domnule Geoana? Iar am gresit. Candidatul Geoana doar ne-a mintit cand a spus ca va lua un credit de la banca pentru a-si cumpara o locuinta. A fost o aroganta in stilul Becali. A sperat la Palatul Cotroceni, dar si-a negociat dupa alegeri o functie pe cinste si acum huzureste in vila de protocol in care a mai stat illegal cativa ani.

Cazul lui Emil Boc este la fel de fascinant.
Luati un pix, adunati-va energiile si socotiti. Din 2006, familia Boc, compusa din patru persoane, este un exemplu al economisirii. In primul an au castigat 82.630 de lei si 41.664 i-a pus repede la saltea. Au trait in cele 12 luni cu 3413 lei pe luna. 2007. S-au marit veniturile la 131.687 de lei, dar si banii pusi in cont - 62.400 de lei. Au trait bine cu 5773 de lei pe luna. Anul urmator in casa au intrat 135.465 lei, dar 93.861 au luat drumul bancii. Pentru ale gurii au ramas 3467 de lei pe luna. Dupa ce a venit criza, Bocii s-au intrecut pe ei. Au castigat in cele sase luni ale anului 39.885 de lei, dar s-au incapatanat sa puna deoparte 25.000 de lei. Au mai ramas 2500 de lei pentru cheltuiala.

Daca toate aceste cifre sunt reale si niciunul dintre cei prezentati nu ne-a mintit de ce nu sunt capabili de aceleasi performante miraculoase si in fruntea tarii? Formula magica a hrebebocilor nu se aplica. Si aici incepe sa se simta mirosul de putregai din declaratiile lor de avere si guvernarea de cocina pe care o resimtim. Recesiunea nu o vor plati insa ei, ci noi, toti cei care ne-am permis sa visam la un trai mai bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu