miercuri, 30 martie 2011

Spitalele nu au bani de medicamente. Senatul mareste suma pentru hrana bolnavilor


Aţi fost în ultimul timp la spital? Ştiţi ce e aia supă clară sau budincă de griş fără nici un fel gust? Ei bine, senatorii s-au gândit la noi si au suplimentat banii pentru mâncarea oferită de spitale bolnavilor. Astăzi au votat un proiect legislativ prin care ar putea fi majorată cu 30% suma alocată spitalelor pentru hrana pacienţilor. Iniţiatoarea proiectului , deputatul PNL, Diana Tuşa a declarat că “inflaţia, majorarea TVA şi creşterea preţurilor la alimente a acţionat negativ asupra alocaţiei de hrană pentru pacienţii din spitale şi, implicit, asupra posibilităţii spitalelor de a le oferi o alimentaţie corectă conform afecţiunilor pe care aceştia le au”
Deci supa clară va avea si nişte pătrunjel, iar budinca de griş, poate nişte zahăr , dacă se încadrează, că deja e prea scump.Dar la bani pentru medicamente nu s-a gândit nimeni? Intr-o ţară în care auzim zilnic cum un spital judeţean din localitatea X sau Y a rămas fără bani de medicamente, noi mărim suma pentru hrana bolnavilor, în condiţiile în care se ştie că mai toată lumea mănâncă de acasă.
Când împreună cu biletul de internare primeşti reţeta pe care trebuie să ţi-o cumperi, dacă vrei să fii şi tratat in timpul spitalizării, când într-o camera de gardă sunt 2 xiline , dar tu, ca medic, ai nevoie de 3 pentru a salva 3 vieţi, senatorii, dau dovada de mărinimie si ne oferă mai mulţi bani de mâncare. Mâncare care oricum e aruncată sau îngraşă câinii de pe lângă spital pentru că bolnavii o refuză....
N-avem bani de tratamente, de aparatură mai performantă, bine că avem bani de supă clară cu un pic de pătrunjel.

4 comentarii:

  1. gresesti! alocatia de hrana pentru spitale nu a mai fost majorata de ani de zile. cu 7 lei in medie, nici nu aveai cum sa faci o supa sanatoase, nu mai vorbesc de gustul ei! si desi vad ca nu esti de acord cu initiativa eu una sunt foarte fericita ca ea a trecut de senat. e un prim pas. cu siguranta problemele sistemului sanitar sunt infinit mai multe insa daca ministerul nu ne face decat carduri, macar noi, sau unii dintre noi, ne chinuim sa mai imbunatatim ceva. asa cum se poate pentru un deputat in opozitie, ale carui idei, oricat de bune ar fi, nu intrunesc mai mereu numarul necesar de voturi politice pentru a trece

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Diana,
    sper sa faceti mai multe cand veniti la guvernare.

    RăspundețiȘtergere
  3. am fost internat acum o luna si jumatate la spitalul floreasca si as vrea sa-ti spun ca nu ai dreptate cand spui ca cei mai multi isi aduc mancarea de acasa. aproximativ trei sferturi din cei internati nu erau din bucuresti si primeau rar vizite de la rude, asa ca mancau ce le dadea spitalul. in al doilea rand, erau cativa pensionari care, desi erau din bucuresti, nu primeau nici ei vizite prea des si mancau in principal ce primeau „din partea casei”. in al treilea rand, pui fals problema: banii pentru hrana nu sunt luati de la medicamente, este vorba despre alocari bugetare diferite. in fine, in al patrulea rand, medicamentele (mult mai scumpe decat mancarea) fac obiectul celor mai tari „tunuri” care se dau in sistemul de sanitar. te-as invita sa fii atent la ce se va intampla in perioada urmatoare in privinta acestor tunuri (vezi speech-ul lui basescu la conferinta de presa de dupa bilantul sri)

    RăspundețiȘtergere