miercuri, 24 august 2011

Motivele reale pentru care USL a pierdut alegerile in Neamt. Marturii de la fata locului



Lectura obligatorie pentru Victor Ponta, Liviu Dragnea si toti sefii filiala ai PSD care vor sa castige alegerile 


Victor Ponta a trezit revolta primarilor PSD din Neamţ după ce a anunţat că îi va exclude pe cei care au răspuns "cântecelor de sirenă" ale lui Pinalti şi ale Elenei Udrea. Edilii moldoveni îi cer lui Ponta să vină de urgenţă în judeţ pentru a vedea care sunt problemele reale ale partidului.

"Da, de la PSD cei care au trădat sigur că vor fi sancţionaţi pentru că nu poţi să fii şi cu slănina în pod şi cu tigaia unsă, e important să ştim pe cine ne bazăm în această bătălie. Trebuie să eliminăm cât mai multe dintre aceste trădări. La Neamţ, sigur că am avut un primar oficial la PSD care a mers, a răspuns la cântecele de sirenă a dnului Pinalti", a fost afirmaţia care i-a supărat pe primarii din Neamţ. La ultimele alegeri parlamentare parţiale din judeţele Maramureş şi Neamţ, PSD a avut cinci primari în funcţie, toţi în Moldova.


Petrică Şchiopu, comuna Bârgăuani: "În orice colegiu din Neamţ USL
pierdea"

Principalul vizat de acuzele de non-combat este primarul comunei Bârgăuani, Petrică Şchiopu. În fieful său, candidatul PDL, Adrian Rădulescu a obţinut cu 300 de voturi mai mult decât cel al USL. "Eu sunt pensionar pe caz de invaliditate, cu ce puteam să ajut eu? Împotriva celor de la PDL care vin cu atâtea pachete şi bani, cu microbuze ce am putut să fac, eu am doar o mână. Nu am putut să mă lupt cu ei. Mă miră că a ieşit domnul Ponta să iasă să spună că are ceva cu nişte primari care au trădat", a declarat primarul Şchiopu. Acesta susţine că vinovaţi pentru eşecul de la alegerile parţile sunt preşedintele PSD Neamţ, Alin Antochi şi senatorul Ioan Chelaru.

"Ei nu au ştiut să-şi strângă primarii împrejurul lor, domnul preşedinte nu a participat deloc în campania asta a stat la sediul de campanie în comuna Tupilaţi şi atunci ce se înţeleg eu, dacă şeful meu nu umblă ca să facă campanie, nu înţeleg de ce m-ar împinge pe mine şi noaptea . Eu am făcut campanie, dar noaptea nu am putut să fac. Campania PDL a fost noaptea. Nu ştiu dacă era nevoie să dorm eu pe drumuri şi şeful care este capul judeţului să doarmă acasă. Mă refer şi la domnul Antochi şi la domnul Chelaru. Domnul Chelaru s-a plimbat doar în comună la mine, în restul comunelor nu a fost deloc", a povestit Petrică Şchiopu.


Nici nu vrea să audă de cuvântul "trădare": "dacă e să fie o trădare ar trebui să fie la toată lumea, eu ştiu că peştele de la cap se împute. Dacă spui că sunt trădători trebuie să demonstrezi chestiunea asta. Eu nu am fost plecat în concediu, am stat la muncă acolo. Ei nu au curaj să se bată în declaraţii cu Pinalti şi ne pune pe noi, nişte amărâţi de primari? Nu este corect".


Ştie însă cine sunt vinovaţii, iar problemele le identifică la nivelul organizaţiei judeţene. Spune că au existat negocieri pentru ca deputatul independent Ioan Munteanu să ajungă în fruntea filialei, dar acesta "a fost dus cu zăhărelul" şi a întors armele. "Domnul Munteanu l-a susţinut pe domnul Rădulescu în partea a doua a campaniei, pentru că în prima parte a fost dus cu zăhărelul de către Alin Antochi şi de către domnul Chelaru, că vezi domne dacă stă cuminte şi nu face campanie o să-l pună preşedintele organizaţiei în luna septembrie. Nu se poate să duci un om cu preşul ca domnul Munteanu care este văzut politician ca şi domnul Chelaru. Când tu te pui cu un om din ăsta care a fost şi prefectul judeţului, încerci să-l duci cu zăhărelul, că votează legea pensiilor că nu ştiu ce. A fost o discuţie între domnul Antochi şi domnul Munteanu şi atunci domnul Munteanu i-a zis eu voi face campanie pentru Rădulescu. Asta nu e trădare, dacă eu spun că fac campanie cuiva. Are voie să facă campanie oricui pentru că el este independent", a destăinuit primarul negocierile care au existat în interiorul filialei PSD.


Pentru Victor Ponta are un singur mesaj: să vină să facă ordine la Neamţ. "Acum când conducerea susţinută de domnul Ponta nu şi-a făcut treaba vezi domne vinovaţi sunt pârliţii de primari. Sunt probleme în tot judeţul, nu doar la mine în comună. În orice colegiu din judeţul Neamţ erau alegeri se întâmpla la fel, USL pierdea. Eu la alegeri când a fost cu domnul Geoană eu am fost de partea lui Victor Ponta", a conchis primarul Petrică Şchiopu din comuna Bârgăuani.


Gherghel Petru - Tupilaţi: "Trădare când am muncit ca un bezmetic? Este obligatoriu ca Victor Ponta să vină în Neamţ"

USL a pierdut alegerile şi în comuna Tupilaţi din judeţul Neamţ. Primarul Gherghel Petru recunoaşte înfrângerea, dar o spune franc: "am muncit, mi-am dat silinţa, dar cu nenorocirea asta de mită electorală ce să fac?". În comună, candidatul Harbuz a luat 46% din voturi, în timp ce Rădulescu a obţinut 54%. Descrie campania PDL drept un val cu care nu a putut ţine piept. "Ce puteam să fac, să-i dau în cap lui Rădulescu, ce boala puteam să fac? Să dau foc la maşini, ce drac' să fac? Eu am şefii mei care au răspuns de mine şi au văzut maşinile, ce au făcut ei? Să spună şefii ce au făcut, au făcut doar contestaţii? Păi dacă nu mă sprijină domnule ce vrei să fac? Să îl scot din nou senator sau deputat, ce să-i fac eu?", se plânge primarul din Tupilaţi.

Cuvântul trădare îi provoacă automat o stare de nervozitate: "trădare când am muncit ca un bezmetic? Să vină să ne spună care este trădarea aia, să o văd şi eu. De ce nu ne-au dat şi nouă autobuze şi autocare să-i ducem pe oameni la mănăstiri, brânza mamii lor m-am săturat de atâta pomană electorală. Dacă şi la anu va fi aşa va fi nenorocire. Eu consider că ar trebui organismele internaţionale să vină, să stea aici, să vadă ce se întâmplă în România".

Susţine că a fost doborât de cele trei rânduri de pachete cu care au venit cei de la PDL, dar şi de plimbările pe la mănăstiri. "A venit doamna Ecaterina Andronescu şi i-a spus cineva vă daţi seama ce înseamnă asta?", a explicat edilul moldovean. Se gândeşte îngrijorat la scrutinul local din 2012: "eu sunt pesedist şi îmi vin alegerile mele locale de la anu, eu ce fac, eu ţin cu ursu cum boala? Nu trebuie să trag tare să ies tot eu primar sau cum?"


Pune punctul pe i: problemele din PSD Neamţ. "Mâncărimea la PSD Neamţ este că domnul Munteanu trebuia să treacă la noi. Noi tot am vrut ca domnul Munteanu să vină înapoi preşedinte la noi. Trebuie să fim uniţi că altfel ăştia ne mănâncă pe noi şi iar o să se spună că Neamţul s-a învăţat să stea în Opoziţie. Nu este bine. Dacă nu se munceşte şi nu se vrea unitate şi toate forţele de sus până jos, nu cei de la nivel judeţean se ascund şi infanteriştii luptă şi sunt împuşcaţi. Eu dau cu săgeată cu arcul şi ei dau cu grenada în mine", a descris Gherghel Petru bătălia dusă în judeţ.


Spune că doar Victor Ponta poate rezolva situaţia incendiară din Neamţ. "Dacă nu vom fi ajutaţi, PSD se sparge ca o nucă. Obligatoriu domnul Ponta trebuie să intervină la noi în judeţ, dacă nu intervine nu ştiu ce o să iasă. Se ştiu prea bine problemele care sunt în judeţ, dar nu s-a luat nicio măsură", este mesajul primarului pentru mai marii de la Bucureşti.


Ionel Stoleru - Văleni: "Poate domnul Harbuz a urmărit să nu iasă, de ce a pus femeia asta acolo dacă nu ştia să vorbească? Poate era interesul să pierdem"

O altă comună pesedistă care a înregistrat un rezultat sub aşteptări este cea din Văleni. Primarul Ionel Stoleru, recent externat din spital după ce a stat acolo 40 de zile, se declară impresionat de modul de organizare al celor de la PDL.

"Domnule, a fost bine, bine, foarte bine organizată campania PDL. Am rămas foarte impresionat. Eu personal am învăţat ceva de la ei. Au fost organizaţi, au dus oamenii la vot, deci au insistat domnule, a fost ceva deosebit. Am rămas blocat duminică când am văzut cum au fost organizaţi. Nici la ora actuală nu îmi dau seama cum s-a întâmplat lucrul ăsta. Au luat 60% la noi în comună. Scorul pe care îl aveam eu la alegeri, l-au avut ei acuma", spune dintr-o suflare primarul Stoleru, care repetă că "nu îi vine să creadă ce s-a întâmplat".


Nu este mulţumit de conducerea locală a PSD şi ar dori ca deputatul Ioan Munteanu să revină în fruntea organizaţiei. "La noi la ora actuală nu prea sunt conducători. Domnul Antochi este un băiat tânăr, bun, dar nu are experienţă. Păi domnul Ponta trebuie să vină de urgenţă la Neamţ să discute cu noi, cu toţi primarii din zonă, ceva este putred la Neamţ, iar lucrurile nu se mişcă bine. La Neamţ lipseşte ceva. Poate vine înapoi domnul Munteanu să ştiţi că noi îi ducem lipsa, dar dacă a fost acum cu partea cealaltă nu ştim ce se întâmplă. Speranţa noastră a fost că domnul Munteanu vine înapoi. Dintotdeauna Munteanu a fost un om mai apropiat, altfel discutam cu el. Noi totuşi mai sperăm ca domnul Ponta să vină la noi şi să facă cumva să îl aducă pe domnul Munteanu înapoi", a subliniat pentru gândul edilul.


Descrie şi un episod mai straniu din campanie, când candidatul Harbuz i-a înlocuit peste noapte doi oameni din secţiile de votare. "În campanie noi stabilisem pentru secţiile de votare oameni serioşi, dar m-am trezit că doi sunt înlocuiţi. L-am întrebat pe domnul Harbuz de ce i-a înlocuit şi mi-a spus că este o strategie. Persoanele erau din judeţul Bacău şi au fost puse la Moreni şi Văleni. Femeia nici măcar nu ştia să vorbească bine româneşte. Poate domnul Harbuz a urmărit să nu iasă, de ce a pus femeia asta acolo dacă nu ştia să vorbească? Poate era interesul să pierdem", s-a întrebat Ioan Stoleru.


Octavian Duminică, comuna Trifeşti: "Am pierdut pentru că oamenii au praf în lingura cu care mănâncă"

Duminica alegerilor nu a fost una de succes pentru primarul Duminică, chiar dacă candidatul Harbuz a ieşit pe primul loc cu 51%.


"Miron Costin m-a tras înapoi uluitor. Acolo când trece o maşină este un nor de fum şi din cauza asta oamenii sunt foarte nemulţumiţi. Am luat mai puţine voturi pentru că există necesitatea asfaltării în Miron Costin, am o şcoală pe care o termin, un cămin cultural, dar oamenii spun că nu mă interesează de şcoală, că mi-ai făcut cămin cultural, pe mine mă interesează că am praf şi în lingura în care mănânc", explică situaţia locală Octavian Duminică. Este supărat că de la "PDL au venit căţeii" care au promis că vor asfalta drumul din Miron Costin. Nu acuză conducerea PSD şi spune că nu a fost ofertat de Culiţă Tărâţă sau Ioan Munteanu. "Eu nu văd vreo problemă în cadrul PSD Neamţ, văd că totul a fost bine organizat", precizează el.


Ion Macovei, comuna Bodeşti: "I-am ciuruit pe cei de la PDL"


În comuna Bodeşti au venit în campanie co-preşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta. Primarul se mândreşte cu rezultatul obţinut: 51%.

"În lupta cu duşmanii cât am avut eu de tras rezultatul este bun. Ei au luat buletinele oamenilor şi sacoşele, dar cu toate astea eu i-am bătut. Eu la Bodeşti i-am ciuruit pe cei de la PDL, mi-am pus oamenii la supraveghere la secţii, i-am învârtit toată ziua, i-am sucit", este reţeta succesului electoral din Bodeşti. Adaugă că nu a fost ofertat de Culiţă Tărâţă şi are o singură deviză în politică: "doar popa îmi mai schimbă partidul".


Alin Antochi, preşedintele PSD Neamţ: "Domnul Ponta a simţit un non-combat în judeţ"

După înfrângerea din alegeri, pentru pesediştii nemţeni a sosit şi clipa analizei. Săptămâna viitoare, în cadrul Comitetului Executiv, vor stabili cine sunt vinovaţii pentru eşecul electoral. "Domnul Ponta, care a fost ancorat în aceste alegeri, a simţit că rezultatele au venit şi din cauza unui non-combat. Există cazuri de primării unde ne aşteptam să luăm un rezultat şi am luat alt rezultat. În comuna Bârgăuani rezultatul a fost neaşteptat, în comuna Tupilaţi şi un rezultat prost a fost şi în comuna Văleni, unde întotdeauna am câştigat. Nu pot spune în acest moment dacă este vorba de trădare pentru că nu am făcut o analiză", a declarat pentru gândul Antochi, care adaugă că în judeţ PDL a şantajat primarii şi au organizat un "festin financiar fără precedent". "Cred că s-a mobilizat PDL din toată Moldova cu maşini, bani, cu tot ce a fost necesar pentru a da un semnal", precizează pesedistul.

Recunoaşte negocierile cu Ioan Munteanu, dar subliniază că subiectul s-a închis după ce acesta l-a susţinut pe candidatul PDL. "Au avut loc discuţii în Neamţ pentru reîntoarcerea lui Ioan Munteanu în PSD. Domnul Munteanu a fost preşedintele acestei organizaţii cu mult timp înaintea mea, dar a plecat de la această organizaţie pentru că aşa şi-a dorit. Cred că discuţiile cu Munteanu s-au închis după aceste alegeri după ce a anunţat că va susţine candidatul PDL. Subiectul reîntoarcerii în PSD s-a închis. Gestul lui a deranjat mai mulţi primari din judeţul Neamţ", a subliniat Antochi.

Colegiul şase din judeţul Neamţ, unde a candidat Liviu Harbuz, are şapte primării conduse de PNL, şapte de la PDL şi cinci de la PSD. După numărarea voturilor din cele 82 de secţii de votare, Adrian Rădulescu a întrunit 54,95 % dintre opţiuni (17.186 de voturi) în timp ce contracandidatul său, Liviu Harbuz (USL) a primit 14.089 voturi (45,05 dintre opţiuni). Prezenţa la vot la alegerile parlamentare parţiale pentru Camera Deputaţilor din judeţul Neamţ a fost de 55,88%.

2 comentarii:

  1. unul din primarii pesedeilor povestitor pe aici si-a negociat cu conducerea pedele postul de director de scoala pentru sotie in caz de non combat

    RăspundețiȘtergere