duminică, 2 mai 2010

1 MAI mafiot ca altul

A fost odată FSN. Din el au plecat Petre Roman şi Traian Băsescu şi s-a născut PD, apoi Meleşcanu a fugit cu Alianţa pentru România şi a trântit-o în curtea liberalilor. De 1 Mai, generalul Gabriel Oprea este autorul celei de-a treia mari schisme faţă de Ion Iliescu şi PSD, prin moşirea Uniunii Naţionale pentru Progresul României. Rămâne totuşi întrebarea: unde este acum Mafia? La Marian Vanghelie şi PSD, lângă Gabriel Oprea şi UNPR sau sub comanda lui Traian Băsescu?

Ziua Muncii. Vreme frumoasă în Bucureşti, ca de altfel şi în restul ţării. Numai bună de mărşăluit. Vestea rea era că micii şi berile de altădată au fost închise cu lacăt, pe motiv de criză. Plus ordin de la partid, că, deh, cică nu dau bine la popor. Înainte de Revoluţie, de pe marile platforme industriale, oamenii erau luaţi pe sus pentru a-şi exprima iubirea faţă de conducătorul iubit şi partidul suprem. Azi, atitudinea lor a devenit una mercantilă. Cine dă bani, acela are manifestanţi. Reţeta este destul de simplă. Două ore de stat în soare, trei scandări chinuite executate la comanda organizatorilor, un marş de câţiva kilometri, totul contra cost. Nimic nu se face fără bani. Asta au învăţat şi politicienii, care ştiu că, pentru a da bine la televizor, trebuie să scoată “caşcavalul”. În rest, oamenii simt aceeaşi lehamite şi dezgust pentru partide, dar rămân cu senzaţia că i-au păcălit şi au obţinut ceva de la ei.

Bătălia Oprea–Vanghelie

Marian Vanghelie a trebuit să-şi apere onoarea anul acesta în faţa rivalului Gabriel Oprea. În urmă cu un an se băteau pentru şefia Ministerului de Interne şi dosarele serviciilor secrete. De Ziua Muncii s-au întrecut în manifestanţi. Lăsat fără muniţie de Victor Ponta, care i-a interzis să scoată la înaintare grătarele cu mici şi butoaiele cu bere, primarul “care este” a trebuit să caute altă găselniţă. Crescut pe maidanele din Ferentari, Vanghelie a înţeles că românului îi place să danseze şi pe burta goală. A organizat un fel de nuntă, în care organizatorul dă şi darul, dar este fericit că au venit nuntaşii. Şi s-a pus pe treabă. O agenţie de recrutare a trimis la locul faptei câteva mii de copii, dispuşi să facă pe voie “jupânului”. Suma, un fleac. Promoţie, nu altceva – 40 de lei. Cu banii daţi la final. “Am primit un sms în care mă anunţau să vin la Muzeul Antipa. Ne dau 40 de lei. Aşteptăm la final banii. Dacă vreţi, mergeţi să vă înscrieţi pe listă! E o doamnă mică cu o listă. Căutaţi-o”, ne-au spus fără nici o rezervă tinerii plantaţi de Vanghelie. “Nu o să votez în viaţa mea PSD”, se plângea o tânără care abia se mai ţinea pe picioare din cauza soarelui. Vinovat pentru aranjament era prietenul, pus pe căpătuială. De la Sectorul 1, un domn aflat într-o stare incertă se lăuda că a primit 30 de lei de dimineaţă pentru marş. Traseul stabilit de organizatori a fost între Arcul de Triumf și Piaţa Victoriei. I-au dat cu flit lui Vanghelie: Mircea Geoană, Victor Ponta, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, care au preferat să petreacă în alte zone. În faţa Guvernului, muzica lui Vanghelie a trezit lumea la viaţă. “Un pinguin conduce o ţară/ În faliment câte-un pic, pic, pic/ Un pinguin pus a patra oară/ Să ne conducă aşa mic, mic, mic/ Un pinguin ce conduce Guvernul/ Şi totul merge greu, greu, greu/ Un pinguin ce-aduce infernul/ Dar care se crede zmeu, zmeu, zmeu/ Un pinguin conduce o gaşcă/ Ce n-are deloc spor, spor, spor/ Era mai bine pe vremea lui Ceaşcă,/ Acum e ca dracu, să mor, mor, mor”, răsuna puternic din boxe, la intervale repetate. După discursul jupânului Vanghelie, lumea a părăsit grăbită Piaţa. Tocmai făcuseră rost de bani pentru vreo zece mici şi patru beri.

UNPR, lansat cu “Evenimentul zilei”

Dacă aplaudacii PSD au părăsit Piaţa Victoriei în jurul orei unu, cei ai lui Gabriel Oprea se strângeau în Piaţa Revoluţiei. Un necunoscător ar fi putut jura că mitingul doar s-a mutat la câteva bulevarde distanţă. Aceleaşi feţe apatice aduse cu autocarele din judeţele limitrofe, îmbrăcate cu tricouri roşii pentru a da bine la televizor. Câteva mii şi aici, la fel ca la Vanghelie. Suma puţin diferită – 30 de lei. Atmosfera în ţarcul amenajat de organizatori a fost una specifică unităţilor militare, semn că se aflau într-un partid condus de generali. Se intra doar pe bază de invitaţie, iar toţi erau verificaţi pe baza seriei de buletin. “Am venit pentru bani. Nu mă interesează cine sunt ăia”, ni s-a destăinuit o bătrânică îndrumată de organizatori spre zona sa. “Am primit ordin de la serviciu să fim aici. Şefii sunt cu ochii pe noi. Ne-au înscris şi în partid”, ne-au povestit câţiva participanţi cum au ajuns la miting. Cei de aici nu sărbătoreau doar 1 Mai muncitoresc, ci şi lansarea partidului generalului Oprea - Uniunea Naţională pentru Progresul României. Fondul portocaliu pe care era scris numele viitoarei formaţiuni politice, dar şi bannerele cu aceeaşi nuanţă au lăsat loc la interpretări. “Sunt oamenii lui Băsescu, toată lumea ştie”, ne-a explicat un participant. Pentru a nu lăsa loc de vreu dubiu, organizatorii au împărţit gratuit câteva mii de numere ale ziarului “Evenimentul zilei”, pentru care generalul Oprea dăduse un interviu de două pagini. Mai mult, pe o altă jumătate de pagină trona reclama noului partid. Semn că au apus vremurile în care era numit de Traian Băsescu drept “şeful personal al mafiei lui Adrian Năstase”. Şi look-ul pregătit de strategii UNPR a fost unul pregătit special. Cum disciplina în noul partid este la loc de cinste, toţi cei care au urcat pe scenă au fost îmbrăcaţi la costum, cu cămaşă albă şi fără cravată. Deşi era anunţat ca un show de zile mari, care urma să dureze câteva ore, evenimentul s-a stins rapid după discursurile lui Cristian Diaconescu, Gabriel Oprea şi Marian Sârbu. Sindicaliştii cu care se lăudau cei de la UNPR au fost prezenţi doar printr-o scrisoare trimisă de preşedintele CNSRL-Frăţia, Marius Petcu.

Final la Casa Armatei şi la Capşa

Bucuros că a reuşit să dea o palmă celor care nu îl credeau în stare să strângă câteva mii de oameni anul acesta, Marian Vanghelie s-a retras să petreacă la Casa Capşa. După ce au plecat din Piaţa Revoluţiei, liderii UNPR au mers pe jos câteva sute de metri, retrăgându-se la Cercul Militar Naţional. Acolo s-au felicitat pentru lansarea oficială a noului partid şi şi-au spus primele impresii despre viitorul politic al acestei formaţiuni.
Ponta, retras la Lupeni

Preşedintele PSD a preferat să se disocieze de Marian Vanghelie şi a petrecut ziua de 1 Mai pe Valea Jiului, participând la un miting de protest la Lupeni. Pesediştii cârcotaşi au remarcat totuşi prezenţa redusă, Ponta strângând în jurul lui vreo patru sute de „mitingişti”. „Cam puţin pentru un preşedinte de partid care vrea să fie şi preşedinte de ţară”, a fost opinia colegilor de partid. Pentru a se revanşa, Ponta a pregătit ieri un show, în curtea din Kiseleff. A pus filialele locale să-i aducă drept ofrandă câteva sute de tineri, cărora le-a înmânat cardul de membru simpatizant al PSD. Apoi s-a pus în fruntea lor şi a mărşăluit către Palatul Parlamentului, fericit că a schimbat faţa partidului, care a renunţat la mici şi la bere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu