joi, 17 noiembrie 2011

Dilema USL / Crin Antonescu: Ori dam un semnal de rezistenta ori evaluam ca suspendarea va fi un eşec previzibil cu efecte negative


Se poate spune astăzi că procedura de suspendare a preşedintelui Băsescu a fost demarată?
Diferenţa de la ce am anunţat noi şi ce au anunţat unele posturi de televiziune, cum au titrat, aparţine presei.

Procedura de suspendare a preşedintelui nu a fost declanşată?
Nu. Am solicitat părerea juriştilor, să elaboreze un raport juridic până luni pentru a vedea dacă o astfel de acţiune este pe deplin întemeiată juridic. Luni vom lua o decizie politică, dar am anunţat doar faptul că până luni am cerut acest raport.

Poate fi preşedintele suspendat doar pentru afirmaţii şi declaraţii?
Iată o chestiune pentru care cerem interpretarea juriştilor. Din punct de vedere politic, afirmaţiile unui preşedinte sunt în bună măsură fapte. În general, un preşedinte, un prim-ministru, un magistrat trebuie să fie foarte atent la ceea ce vorbeşte pentru că vorbele lor au consecinţe. Să luăm o ipoteză preşedintele unei ţări, alta, cheamă şeful serviciilor secrete şi îi spune "înregistrează-i pe adversarii mei politici" asta este o vorbă sau o faptă? Este o vorbă care poate avea consecinţe practice.

S-a întâmplat în România aşa ceva?
Dacă preşedintele unei ţări cheamă, din nou teoretic ca şi în primul caz, fruntaşii puterii judecătoreşti, membrii CSM şi le spune "nu mai daţi sentinţe în asemenea speţe aşa, daţi-le aşa," asta este vorbă sau este faptă? Din punctul nostru de vedere declaraţii ale unui preşedinte sunt cel mai adesea fapte.

Cel care ar trebui să fie sancţionat pentru că nu pune în aplicare deciziile judecătoreşti nu ar trebui să fie Guvernul şi nu preşedintele?
Preşedintele însă are posibilitatea de a influenţa justiţia, Curtea Constituţională şi o simplă instanţă. Dacă se judecă un proces între noi doi şi înainte de proces iese preşedintele României şi spune că unul nu este vinovat, asta este influenţă asupra completului respectiv de judecată şi este influenţarea justiţiei şi nu este normal din punct de vedere politic.
Repet, suntem în politic, nu în penal. Nu îl dăm în judecată pe Băsescu şi aşteptăm să primească o pedeapsă penală. Noi dorim să-l sancţionăm politic pentru o atitudine care este neconformă cu obligaţiile constituţionale ale unui preşedinte în condiţiile Constituţiei României.

Cei de la Curtea Constituţională judecă totuşi fapte, nu declaraţii care încalcă legea fundamentală.
Le doresc multă sănătate. Noi ne comportăm cum credem noi de cuviinţă. Nu încălcăm nicio lege în momentul în care examinăm posibilitatea de a declanşa o acţiune la care ne dă dreptul Constituţia.

Prin această acţiune a USL, care poate să nu fie dusă la finalizare, nu veţi pierde mai mult?
În felul acesta noi ar trebui ca patru ani de zile, noi orice Opoziţie, să nu iniţieze niciun proiect de lege că nu are voturi destule, să nu iniţieze nicio moţiune de cenzură pentru că nu are voturi destule, în general să nu facă nimic să facă voturi destule.
De asta există un vot care în asemenea cazuri este secret şi nimeni nu poate controla votul parlamentarilor majorităţii.

Aveţi speranţe că cei de la putere vor vota pentru suspendare?
Nu este o chestiune de speranţă, este o chestiune de obligaţie. O decizie o vom lua luni şi această discuţie trebuie să o avem luni. Nu are rost să discutăm despre o decizie care nu s-a luat încă.

Un calcul politic arată că USL nu are majoritate în Senat, în Camera Deputaţilor sau la Curtea Constituţională. Aveţi acelaşi calcul?
Sunt de acord pe fond cu această apreciere, dar când o formaţiune politică are sau nu majoritate la Curtea Constituţională vă daţi seama unde am ajuns cu politizarea în ţara asta. Nu avem majoritate la Curtea Constituţională, dar cine are majoritate la Curtea Constituţională?
Puterea.
Asta este profund anormal pentru că la Curtea Constituţională ar trebui să existe judecători perfect independenţi în raport cu partidele politice.

Credeţi că judecătorii de la Curtea Constituţională sunt independenţi?
Aşa ar trebui să fie într-un stat de drept, nu consider că este normal ca nişte judecători, chiar dacă sunt numiţi conform legii de preşedinte sau de o majoritate parlamentară să reprezinte acolo interesele unui preşedinte sau ale unei formaţiuni politice.

La nivelul USL aţi declarat că doriţi să-l înlocuiţi pe domnul Mircea Geoană din fruntea Senatului. Dacă nu reuşiţi până îl suspendaţi pe preşedintele Băsescu să aveţi un nou preşedinte la Senat ce veţi face?

Ne complicăm foarte tare. Legaţi acum discuţii despre consecinţele a două evenimente care nu au avut loc. USL nu a demarat procedura de suspendare, iar PSD nu l-a înlocuit pe domnul Geoană.

Înlocuirea domnului Geoană s-ar putea să aibă loc la Comitetul Executiv al PSD.
Nu are rost să discutăm aşa pentru că legăm foarte mulţi de dacă şi poate e mai simplu să discutăm ce facem noi USL dacă săptămâna viitoare e apocalipsa.

De unde credeţi că se pot face rost de bani pentru plata acestor drepturi de către Guvern? Ce surse de finanţare sunt?
În România sunt nişte bani la bugetul ăsta, doi lei, două milioane, câţi sunt, sunt nişte bani. Când se împart aceşti bani sunt nişte priorităţi, nişte sentinţe şi hotărâri ale unor instanţe trebuie să le respecţi şi primii bani din acest buget îi dai pentru a respecta aceste sentinţe. După ce am respectat cu banii alocaţi respectării sentinţelor împart restul. La noi fiecare de fiecare dată şi ne spune domnul Băsescu şi apoi domnul Boc şi domnul Franks, tot felul de oameni care umblă pe aici, nu au cetăţenie, dar ne hotărăsc bugetul şi ne spun nu mai rămâne niciun ban pentru ce vreţi voi, ştim noi ce facem cu banii şi după ce facem noi ce facem cu banii nu mai sunt bani.
Dar bani de şpăgile care deja încep să fie dovedite, şpăgile care circulă pentru fondul de rezervă al primului-ministru, bani pentru asta sunt? De ce nu spune preşedintele României când umblă să dea aceste interviuri că nu mai sunt bani pentru toate golăniile pe care le fac primul-ministru şi camarila sa cu fondul de rezervă. Nu. Prima lui grijă este să spună că nu se respectă deciziile unei Curţi. Asta e problemă cu banii.

Domnul Victor Ponta a spus că dacă va ajunge la guvernare nu va plăti din prima zi aceste sentinţe judecătoreşti, ci va stabili un calendar pentru reeşalonare.
Asta înseamnă cu totul altceva decât poziţia lui Băsescu care spune nu mă interesează sentinţele judecătoreşti, nu le respect. Înseamnă o înţelegere practică de achitare a unor datorii care sunt recunoscute de către stat de către Guvern într-un calendar negociat şi convenit cu cel care este creditorul, adică omul care a câştigat în instanţă.

Prin declanşarea procedurii de suspendare nu îl veţi implica pe Traian Băsescu şi mai mult în campania electorală de anul viitor?
Nu ştiu, dar nu mi se mai pare semnificativ. Traian Băsescu este dintre politicienii de vârf ai României omul cu cea mai scăzută încredere şi capacitate electorală şi dacă este implicat în campania PDL nu mă interesează. Domnul Băsescu nu a încetat niciodată să fie implicat pentru PDL într-o campanie electorală perpetuă. Traian Băsescu nu a făcut nimic altceva în cei şapte ani decât o campanie pentru PDL. Manevre, diversiuni şi tot felul de alte lucruri le-a făcut în favoarea PDL, a fost preşedintele PDL şi nicio o zi preşedintele României. Dacă ar mai avea cinci mandate nu ar reuşi să trăiască o zi ca preşedinte al României.

Credeţi că aveţi sprijinul populaţiei pentru acest demers al suspendării preşedintelui?
Cred că da pentru că toată lumea înţelege că toate deciziile care ne-au adus în această situaţie au fost luate doar de Traian Băsescu. Că tot ce păţesc oamenii din cauza unui Guvern profund corupt şi incompetent este patronat şi condus direct de Traian Băsescu, că toate promisiunile pe care Traian Băsescu le-a făcut în două campanii electorale le-a făcut nu au fost respectate.

Care vor fi elementele pe care le veţi analiza până luni?
Vom cântări dacă este semnificativ sau nu să facem acest demers ca semnal de rezistenţă împotriva încălcării statului de drept, dacă este mai bine să nu luăm această opţiune pentru că evaluăm că ea nu are şanse de succes şi atunci poate că un astfel de eşec previzibil ar avea efecte psihologice neplăcute pentru noi, o să decidem luni. Decizia se va lua şi forurile partidelor.

2 comentarii:

  1. virgil florea PNTCD Arad18 noiembrie 2011 la 10:33

    Suspendarea nu trebuie lasata doar pe seama USL-lui.Chiar daca se mai amana putin, sindicatele, ong-uri si populatia trebuie sa creeze o presiune in strada pana ce ne vom recapata tara. Nu cred ca mai este vorba de respect din moment ce aproape toate institutiile sunt politizate. Sigur, nu incitam la violenta, dar cine poate spune ceva despre vreo diferenta de atitudine din partea autoritatilor de acum fata de cele din vremea nu demult trecuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. astept sa faceti cat mai mult pentru a impiedica adoptarea legii asistentei sociale in forma initiata de pdl.
    aceasta lege este un genocid impotriva persoanelor cu handicap.

    RăspundețiȘtergere