vineri, 4 martie 2011

Bucuria, nepreţuită. Pentru toate celelalte există Marian Vanghelie/ Petrecere cu probleme la ziua lui Ion Iliescu



Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi-a serbat ieri seară la hotel Phoenicia din Capitală împlinirea a 81 de ani, maestru de ceremonii fiind Marian Vanghelie. Organizatorii au fost însă depăşiţi de valul mare de admiratori care au venit să-i ureze „la mulţi ani” fostului preşedinte.

Cum să bagi într-o sală de 300-400 de locuri, peste o mie de oameni. Aceasta a fost dilema lui Marian Vanghelie, maestrul de ceremonii la petrecerea organizată pentru Ion Iliescu. Preşedintele de onoare al PSD îşi aniversa după o lungă perioadă ziua de naştere la un hotel, evenimentul având loc în anii trecuţi la biroul său din strada Atena nr. 11. Ieri, începând cu orele 16.00, hotelul Phoenicia a fost luat cu asalt. Mesele pregătite din timp de Vanghelie au devenit neîncăpătoare. „Se dă mâncare gratis”, se bucurau cei veniţi să-i ureze sănătate lui Ion Iliescu.


Lansare de carte



Într-o altă sală pregătită special, dar plină ochi, lumea îl aştepta pe preşedintele Iliescu să îşi lanseze cartea „După 20 de ani”. Din păcate pentru Vanghelie, nici aici lucrurile nu au mers conform planului. Strigătele celor din spate de genul „nu se aude nimic, vorbiţi mai tare”, erau însoţite de replici „linişte, vorbeşte domnul preşedinte”. Problema majoră era generată de sonorizare, care tocmai acum nu mai dorea să funcţioneze. O doamnă agitată căuta pe cineva pe holuri. „Dar nu este cineva de la hotel aici, ce se întâmplă? Să vină cineva să dea drumul la boxe că nu se aude nimic. Uite nişte fire pe aici. Ce e cu astea. De ce nu merg?”, se lamenta doamna îmbrăcată în negru, trecută de prima tinereţă, dar cu ani în spate în munca de partid. Nimeni nu i-a răspuns la problemă. În timp ce Ion Iliescu îşi ţinea discursul, în sala alăturată, invitaţii aveau o altă problemă.



Bătaie pe portocale, banane şi cafea


Dacă nu au prins un loc în sala unde se lansa cartea, măcar să prindă o banană sau portocală. Astfel au gândit cei trecuţi de prima tinereţe, rămaşi la mese. In fata lor, fără protecţie, stăteau aşezate în stil grandios portocale, banane, kiwi şi mere. În mai puţin de cinci minute, masa a fost curăţată. În spate, o doamnă dădea interviuri pentru că nu a mai prins nimic. Cu portocalele şi bananele în braţe, doamnele s-au îndreptat rapid către mese. Ospătarilor nu le venea să creadă. „Nu mai aduceţi?”, i-au luat la rost cei rămaşi pe dinafară. „Păi, au fost destule, dar aţi luat câte zece fiecare. Nu mai avem”, le-a răspuns nervos un ospătar. Nu mai sunt portocale, a mai fost apă şi cafea. Coada s-a mutat automat către zona de lichide. Şi aici, aceleaşi practici. Nimeni nu pleca dacă nu avea cinci-şase sticle în mână. Ospătarii îşi făceau deja probleme. „Să vedeţi ce o să fie când se aduce mâncare. Că organizatorii nu au plătit să servim, ci este bufet suedez”, se hlizea un ospătar de aşa o petrecere. „De ce nu o fi făcut acolo la Pavilion, că ne aşeza pe toţi civilizat la mese”, îşi spunea oful o altă doamnă.



Scuza organizatorilor



„Noi am făcut petrecerea pentru 300 de oameni, erau locuri pentru toată lumea. Numai că Ion Iliescu a anunţat că îşi va serba ziua la hotel Phoenicia, de la ora 17. Dacă a făcut un astfel de anunţ noi nu am mai putut controla cine intră şi cine nu. A venit toată lumea buluc, că ştia că va fi cu mâncare. Nu am avut ce să facem”, ne-au declarat organizatorii, care au dorit să-şi păstreze anonimatul.



Preşedinţii PSD nu au venit



Liderii PSD s-au făcut că uită că ieri a fost ziua lui Ion Iliescu. Din diferite motive, Adrian Năstase, Mircea Geoană şi Victor Ponta nu au trecut la petrecerea de la hotel Phoenicia pentru a-i ura „la mulţi ani” lui Ion Iliescu. Nici membrii conducerii PSD nu s-au înghesuit să vină alături de fostul lor preşedinte, preferând să-l lase pe Marian Vanghelie să apară în toate pozele alături de Ion Iliescu.



Mesajele „Patriarhului”

Ion Iliescu, cunoscut în partid şi sub numele de „Patriarhul”, a fost însă în vervă. A dansat în horă alături de sepepiştii săi, a dat interviuri la televiziuni, a vorbit despre cartea sa, dar şi despre situaţia din ţară. I-a învăţat pe pesedişti să nu fie adepţii clientelismului politic şi s-a pupat cu toate doamnele invitate la petrecerea sa. A râs în permanenţă, arătând că băile de mulţime sunt specialitatea casei. A primit la fel de multe cadouri şi trandafiri ca în alţi ani şi a vorbit despre un nou început. „Am 81 de ani, sunt la începutul deceniului nouă de viaţă. Să vedem ce ne va rezerva următorul deceniu”, a spus plin de optimism fostul preşedinte. Nu a uitat-o nici pe soţia sa, doamna Nina, care împlineşte azi 82 de ani. „Ea a fost o fată şi o femeie activă, dar, după 1989, mi-a spus că e cu mine sufleteşte, dar să nu am pretenţia să fie la acţiuni de protocol. Şi şi-a ţinut cuvântul şi a fost bine, a făcut bine, mai ales că erau antecedente care trebuiau uitate”, a motivat preşedintele de onoare al PSD lipsa soţiei de la eveniment.



Transpirat, Marian Vanghelie şi-a văzut visul cu ochii. A fost maestru de ceremonii pentru petrecerea aniversară a lui Ion Iliescu. Bucuria, nepreţuită. Pentru toate celelalte există Marian Vanghelie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu