marți, 22 februarie 2011

EXCLUSIV / Povestea unui informator al Securităţii care a ajuns general SRI


Alice-Irina Holdevici, de profesie psiholog, era în 1982 asistent la IEFS. Îi ajuta pe olimpicii de la tir să se concentreze mai bine în timpul competiţiilor. În acelaşi timp, frecventa mişcarea „Meditaţia Transcendentală”, în vogă printre intelectualii acelor vremuri. Yoghină, Holdevici părea că se descurcă bine la cei 33 de ani ai săi. Însă, Elena Ceauşescu s-a săturat de transcendentalişti şi a hotărât să interzică astfel de practici. Automat, personajul nostru este retrogradat şi ajunge din asistent universitar la Plafar. După cum recunoaşte mai târziu, o ducea destul de greu, deoarece banii erau puţini, iar ratele la casă mari.

Înlăturată din învăţământul superior, ea decide după doi ani să facă pact cu Diavolul: semnează angajamentul de colaborare cu Securitatea. Ofiţerii o remarcă şi o infiltrează pe lângă Ion Vulcănescu, profesorul lui Gregorian Bivolaru, şi pe lângă cei din mişcarea transcendentalistă. Dă note informative despre aceştia, iar poziţia ei se schimbă. Ajunge să fie angajată logoped la spitalul „Caraiman” , unde se ocupa de copiii bolnavi de leucemie. Toţi prietenii săi ajung în notele informative date către Securitate. Inclusiv, mentorul său, profesorul Vladimir Gheorghiu – plecat între timp în RFG.

Holdevici notează tot şi raportează la Securitate. Informaţii despre cei care ascultau „Europa Liberă”, despre formarea Frontului Salvării Naţionale în noiembrie 1989, despre o grecoaică care este nemulţumită de România. Îl vindecă de bâlbâială pe un personaj din Guineea, dar îl trimite şi pe mâna Securităţii. După cum recunoaşte, „nu a fost bătută de nimeni să facă asta, dar este un personaj care nu s-a împotrivit niciunui regim”. Admite că a primit bani de la Securitate (2.800 de lei), dar adaugă că şi-a informat toţi prietenii că i-a turnat.

Vine Revoluţia, iar psihologul ajunge la Spitalul nr. 9. Cariera sa ia avânt şi ajunge unul dintre cei mai buni specialişti. Dacă veţi da căutare pe Google, veţi găsi numeroase informaţii despre cariera lui Holdevici Alice-Irina.

În 1995, ajunge decanul Facultăţii de psiho-sociologie ce aparţinea SRI. Era profesor la Academia Naţională de Informaţii. Totul merge strună, iar în octombrie 2009 primeşte din partea preşedintelui Traian Băsescu gradul de general cu o stea. Totodată, trece în rezervă. Holdevici Alice-Irina recunoaşte că a purtat mai multe discuţii cu Marie Jeanne Ion, când aceasta a fost adusă în ţară. Operaţiunea clasică „debriefing”.

Aceasta este pe scurt povestea unui „amărât agent de Securitate”, care este azi general SRI în rezervă. Cazul va fi judecat de Curtea de Apel Bucuresti la sesizarea CNSAS.



Pentru cei care vor să citească mai mult, pot da click aici şi aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu