miercuri, 23 februarie 2011

Să turnaţi bine!

Lupta împotriva torţionarilor de la Securitate, a turnătorilor şi a tuturor celor care au colaborat cu regimul opresiv comunist ar trebui să fie continuă şi încurajată de societatea civilă şi instituţiile statului. Din păcate, singurele subiecte mediatizate sunt cele în care dosarele de la CNSAS devin armă politică. Opoziţia ar dori să-i vadă dosarul lui Traian Băsescu, iar oamenilor preşedintelui le place să vorbească despre “Felix” Voiculescu. Din când în când, mai ales în apropierea campaniilor electorale, se vorbeşte despre Legea lustraţiei.

Se aruncă cu noroi de o parte şi de alta, în timp ce realităţile sunt ignorate cu desăvârşire. Ieri, am prezentat cazul unui turnător-informator al Securităţii, care a ajuns după Revoluţie general în SRI. Cel care i-a pus steaua de general pe umăr a fost chiar preşedintele Traian Băsescu. Acelaşi preşedinte a selectat-o pe Alexandrina Gătej să-i fie consilier, deşi semnase un angajament cu Securitatea. Pentru credulii care cred că nu ştia acest lucru, vă rog să aveţi mai multă vigilenţă. Deputatul PDL, Sorin Buta a primit decizie definitivă de colaborare în luna ianuarie, iar partidul susţine că nu are timp să-l excludă. Preşedintele a decorat de-a lungul timpului o listă prea lungă de foşti colaboratori ai Securităţii.

În cealaltă tabără, “Felix” Voiculescu îşi aşteaptă verdictul de la Curtea Supremă. Probabil, va fi găsit colaborator al Securităţii, iar asta îl va bucura enorm pe Traian Băsescu. O teribilă lovitură pentru Uniunea Social Liberală. Victor Ponta are şi el două probleme în partid: parlamentarii Florin Pâslaru şi Elena Mitrea. Ambii aşteaptă verdictele din partea instanţei, după ce dosarele au fost trimise de CNSAS. Discuţii pot fi deschise şi în jurul lui Ion Iliescu, Şerban Mihăilescu sau Corneliu Vadim Tudor.

Cui îi pasă de torţionari? Pentru că vrem sau nu vrem, oamenii aceştia au turnat sub presiunea cuiva. S-a gândit cineva să adune numele ofiţerilor din Securitate care au obligat cetăţenii acestei ţări să le dea note informative? Ar fi exerciţiu extrem de interesant. Nu unul de pedepsire, ci unul de cunoaştere şi informare. Nu trebuie scăpat din vedere traficul grosolan care a existat după Revoluţie cu dosarele fostei Securităţi.

Toate acestea sunt realităţi ale unei societăţi alterate. Judecătorii au decis că Mona Muscă nu a greşit când a completat declaraţia de necolaborare cu Securitatea, Ministerul de Externe închide ochii la oamenii din sistem, judecătorii îşi apără colegii, preoţii au obţinut o victorie împotriva CNSAS. Suntem o societate care a preferat să închidă ochii în loc să aibă o atitudine coerentă şi corectă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu