Ministrul de externe, Teodor Baconschi, anunţa anul trecut, în luna martie, că a trimis Palatului Cotroceni o listă cu 20 de nume de viitori ambasadori pentru a completa posturile vacante. Ministrul preciza la momentul respectiv că printre capitalele unde se vor trimite noi ambasadori se numără Lisabona şi Havana.
În luna iunie 2010, la Comisia de Politică Externă de la Senat a venit însă o listă cu doar şase nume, care a fost rapid aprobată. În urma audierilor, au fost trimişi ambasadori în Franţa, Ucraina, Chile, Croaţia, Irak şi Vatican. Nici un cuvânt despre Cuba şi Portugalia. Celelalte 14 nume au rămas la Palatul Cotroceni, fără ca Parlamentul să fie informat despre ce se întâmplă cu ea. Lista a rămas la preşedintele Traian Băsescu până în clipa de faţă, posturile rămânând vacante.
Luna aceasta, Administraţia Prezidenţială a anunţat printr-un comunicat, datat 13 mai, că au fost chemaţi în ţară alţi 17 ambasadori. Astfel, la deficitul din 14 ambasade se mai adaugă încă 17. Lista iniţială este completată cu: Finlanda-Estonia, Cipru, Serbia, Macedonia, Senegal-Mauritania-Mali-Guineea-Burkina Faso, Azerbaidjan, Danemarca-Islanda, Ungaria, Norvegia, Maroc, Luxemburg, Bosnia-Herţegovina, Costa-Rica – Guatemala – Honduras - Nicaragua - El Salvador, Kuwait, Confederaţia Elveţiană şi Liechtenstein, Iordania şi Turcia.
Deci este de aşteptat ca în perioada următoare Ministerul de Externe să trimită către Parlament propunerile de ambasadori, deoarece situaţia a devenit una problematică.
Corlăţean: „MAE trebuie să ia măsuri“
Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat a confirmat faptul că, de anul trecut, Ministerul de Externe nu a mai trimis la Parlament noile propuneri pentru funcţia de ambasador. „Ministerul ne-a trimis în 2010 o listă mult mai restrânsă, cu şase propuneri de ambasadori. Am finalizat această procedură. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic, nici un fel de semnal transmis de Ministerul de Externe. Am auzit tot felul de zvonuri privind nominalizările de ambasadori. Ştim că sunt discuţii între Ministerul de Externe şi Preşedinţie, dar pe acest traseu opac îmi este greu să ofer detalii, pentru că nu le deţin", a spus Titus Corlăţean
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu