duminică, 12 decembrie 2010

EXCLUSIV / Alex Mihai Stoenescu, un istoric care a luat bani de la Securitate


A scris „Istoria loviturilor de stat” şi a Revoluţiei din 1989. Istoricul Alex Mihai Stoenescu, alias „Gavrilescu Adrian” pentru Securitate, recunoaşte că a primit bani pentru activitatea sa de la regimul opresiv comunist. El spune că doar trei luni, documentele de la CNSAS vorbesc de o perioadă mai îndelungată. Ofiţerii de la Securitate povestesc cum Stonescu a dat dovadă de „pasiune şi pricepere în strângerea de informaţii, fiind deosebit de dotat pentru această activitate”.

Puteţi citi întregul material
aici, mai jos redau doar un fragment din notele ofiţerilor.

În dimineaţa zilei de 12.04.1984, la ora 9.50, a surprins, în dreptul agenţiei CEC din Piaţa Amzei, un individ care fotografia cozile la diferite magazine. Sursa l-a urmărit pe individ şi i-a reţinut semnalmentele, după care s-a deplasat rapid în dreptul cofetăriei Casata, unde a făcut cunoscute cele văzute unui sergent major de miliţie aflat în misiune. Împreună cu acesta, sursa şi alţi lucrători de miliţie, precum şi un ofiţer M.I. au pornit în căutarea individului, cercetând magazinele şi toate unităţile comerciale din zonă. La ora 10.30, sursa l-a identificat pe individ în apropierea unor cozi şi a atras atenţia ofiţerului M.I. că individul (alertat de agitaţia subofiţerilor de miliţie) s-a ascuns între oamenii de la coadă. În momentul în care individul s-a izolat de coadă încercând să-şi plaseze aparatul foto într-un autoturism a fost reţinut şi identificat. În continuare, sursa s-a deplasat la IGM unde a dat relaţiile necesare şi unde a aflat că individul a cerut să părăsească ţara şi că ar fi recidivist. "


„Pentru modul cum a acţionat în vederea prinderii unui infractor care făcea fotografii în Piaţa Amzei în scopul trimiterii lor postului de radio Europa Liberă, precum şi pentru informaţiile furnizate, propun stimularea informatorului «Gavrilescu Adrian» cu suma de 500 de lei”

Un comentariu:

  1. Nu pot sa cred ce citesc. Cum fac unii pe lupii moralisti acum, la 21 de ani de la Revolutie? In timp ce, acum vreo 25 ani, aflandu-se pe o strada oarecare in Bucuresti, vede ceva suspect,simte un impuls "patriotic" si merge sa declare Militiei, fapta pentru care este si remunerat. Cum mai au tupeu aceste persoane sa apara in fata noastra si sa ne explice cum a fost cu comunismul, cat de mult rau a provocat, cand lor le umplea buzunarele? Cu ce oameni mici avem de a face!

    RăspundețiȘtergere