duminică, 5 decembrie 2010

“Mihaela, dragostea mea”, Kiseleff, Moş Nicolae şi Carol I


Nu este o poveste cu zâne şi moşi care coboară pe horn să îţi aducă bunătăţi. Legătura dintre toate aceste cuvinte este Mircea Geoană. Omul care în urmă cu fix un an - 6 decembrie 2009, ora 21.00, dădea interviuri la televizor în calitate de preşedinte al României. „ Mihaela, dragostea mea”, a devenit între timp cea mai ironizată declaraţie de iubire. Dimineaţa următoare avea să afle că moşul i-a adus cadoul doar pentru câteva ore şi că istoria sa se termină aici. Însă, omul nostru se chinuie să stea în picioare, deşi a trăit un moment care sigur a lăsat urme în psihicul său.
M-am uitat pe blogul său şi am descoperit că vrea să îi calce pe urme lui Carol I. Pentru cei care nu ştiu, Carol I a fost regele cu cea mai lungă domnie din istoria românilor, 48 de ani, 1866-1914, iar de numele său se leagă Independenţa şi statul român modern. Da, o domnie mai lungă decât a lui Ştefan cel Mare, care a stat pe scaunul Moldovei 47 de ani, 1457 – 1504.

„Pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, Carol I, unul dintre marii modernizatori ai Romaniei, marturisea intr-o scrisoare adresata tatalui sau ca isi doreste ca Romania sa ajunga « o Belgie a Dunarii de Jos ». In momentul in care descria aceasta speranta, se afla dincolo de jumatatea unei domnii care a cunoscut la fel de multe realizari ca si esecuri si conducea o tara in care decalajele dintre realitatile romanesti si cele ale lumii dezvoltate erau semnificativ mai mari decat cele actuale. Nu era roman, prin nastere si cultura, dar avea mai multa incredere in romani si in posibilitatile acestei tari decat multi dintre romanii de astazi care, totusi, au o sarcina mai putin dificila decat cea pe care si-o propusese primul rege al Romaniei.
“Astazi cred ca este mai realist sa ne propunem ca Romania sa ajunga o economie si o tara dezvoltata pe baza resurselor intelectuale nationale si a proiectului european, asa cum au reusit sa fie declarate anul acesta de catre OECD Polonia sau Cehia. Acesta este Proiectul pe care Comitetul National pentru Dezvoltare il propune : un plan de actiune concret, convenit de catre toti actorii din societate si cu partenerii nostri externi, pe termen scurt si mediu, cu politici si resurse identificabile, care sa aduca Romania din statutul actual de tara emergenta in cel de tara dezvoltata.”
Citatul este extras dintr-un discurs al lui Mircea Geoană, de vineri, cu ocazia lansării forului pe care îl prezidează: Comitetul Naţional pentru Dezvoltare. Un fel de for al specialiştilor, care va propune strategii pentru scoaterea ţării din criză. Deci, Mircea Geoană după ce nu a reuşit să fie preşedinte, se joacă de-a regele. Şi nu unul oricare.
Faptul că Mircea Geoană nu vrea să recunoască că a fost învins, reiese şi din adresa pe care o dă simpatizanţilor săi, care vor să-l contacteze: Kiseleff, nr. 10. Pentru cei care nu ştiu, aceasta este adresa sediului central al PSD, unde câinii lăsaţi liberi de Victor Ponta nu mai vor să simtă miros de Geoană. Deci Mircea, între moşi, dragoste, Kiseleff şi regi, încearcă să fii tu! Măcar pentru o zi, fără să te gândeşti ce vor ceilalţi. Iar dacă te sună Vântu, aruncă telefonul pe geam!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu