miercuri, 4 mai 2011

EXCLUSIV / Şpaga la ANRP este de 30%. Este posibil să fie arestări


Aţi cerut de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor lista tuturor celor care au de primit bani în 2011 în judeţul Iaşi. De ce?
Daniel Oajdea: Persoane care au de primit bani de la ANRP sunt purtate pe drumuri. Mai mult decât atât, atunci când merg la Bucureşti, li se sugerează că dacă ar da o parte din suma pe care urmează să o ia, aproape 30%, ar trece mai sus pe listă. Oamenii îmi spun că ei cunosc cazuri unde s-au plătit bani acolo.

S-au plătit bani către angajaţi ai ANRP?
Da, către angajaţi ai ANRP. În calitate de deputat, am apelat la mijlocul pe care îl am la dispoziţie din punct de vedere legal. Am văzut că cei de la ANRP nu dau curs cererii mele, am făcut şi o interpelare despre activitatea ANRP. Demersul meu este corect şi să vă spun de ce. Nu este un secret pentru nimeni, nici pentru Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor că la ANRP lucrurile au mers prost. Nu este un secret pentru nimeni că la un dosar unde s-au depus toate documentele, iar oamenii ar trebui să figureze pe lista de plată, se cer iar documentele care au mai fost depuse, iar omul poate demonstra că le-a depus. În aceste condiţii, m-am gândit că dacă aş avea lista cu ordinea nu s-ar mai putea face jonglerii. Nu ar mai putea unul de pe poziţia 1.000 să ajungă pe poziţia 40.

Este totuşi o acuză foarte gravă pe care o aduceţi unei Agenţii guvernamentale.
Da şi mi-o asum. Oamenii îmi spun asta. În calitate de parlamentar, cred că oamenii au dreptate.

Dar de ce nu aţi sesizat dumneavoastră sau acei oameni nemulţumiţi autorităţile abilitate să rezolve astfel de probleme şi să spuneţi că s-a cerut şpagă la ANRP?
În calitate de parlamentar, nu pot sesiza autorităţile în urma unei sesizări pe care o primesc de la oameni. Să nu uităm că aceşti oameni care trebuie să ia sumele de bani respective nu sunt în genere oameni bogaţi, deoarece averea le-a fost confiscată. Oamenii nu intră în astfel de procese pentru că ei, chiar ei îmi spun, se tem. Se tem că statul este corupt, că vor fi purtaţi pe drumuri şi nu vor mai primi banii decât la paştele cailor.

Deci astfel de denunţuri ar duce la blocarea banilor?
Da. Dacă ar spune lucrurilor pe nume, nu ar mai reuşi să-şi primească banii sau ar reuşi foarte greu. Sunt oameni în vârstă, oameni bolnavi.

Dar conducerea ANRP a fost numită de premierul Emil Boc şi de partidul din care faceţi parte. De ce nu schimbaţi această conducere coruptă sau incompetentă, după cum o numiţi dvs?

Dacă aş avea putere, aş demite actuala conducere a ANRP. Fie din cauză de incompetenţă, fie din alte cauze, cei de la ANRP nu îşi fac treaba la timp. Acum sunt două posibilităţi. Fie angajaţi de acolo iau şpagă pentru a efectua plăţi, fie din cauza faptului că nu îşi fac datoria apelează la tertipuri care nu fac decât să pună pe drumuri oamenii.

Dumneavoastră aţi cerut o listă celor de la ANRP cu toţi oamenii din judeţul Iaşi care au de încasat bani şi aţi mai cerut să vi se spună când vor primi aceştia banii. Ce veţi face cu această listă?
Ce aş putea face eu cu această listă publică ar putea face oricine. Dacă lista nu poată fi făcută publică, cei de la ANRP mă pot atenţiona că lista nu poate fi făcută publică, dar pot să o am. Celor care vin în audienţă la mine le pot spune pe ce poziţie sunt, când au de luat banii şi dacă vor acuza că cineva a urcat, atunci mai fac o interpelare şi cer precizări referitoare la persoana despre care se spune că a urcat şi vedem dacă diferă lista. Dacă lista de azi va diferi de lista de peste câteva luni, atunci înseamnă că avem dovada că ANRP lucrează cu astfel de metode.

Vorbiţi despre şpagă la ANRP. Este posibil să avem parte de arestări la această Agenţie?
Este posibil să vedem şi acolo arestări. ANRP cheltuieşte sume imense de bani şi nu îşi face îndatoririle de serviciu. V-am spus, fie pentru că primesc bani, fie din neglijenţă. Oamenii care vin la mine în audienţă îmi spun despre şpaga de la ANRP şi se pare că se probează, având în vedere maniera prin care ANRP înţelege să răspundă.

Dumneavoastră vorbiţi despre lista cu banii pe care oamenii urmează să îi ia în 2011. Dar totuşi Guvernul Boc a suspendat de la plată prin ordonanţă de urgenţă timp de doi ani aceste sume. Deci oamenii oricum nu vor încasa bani până la anul.
Pe mine mă deranjează încălcările flagrante ale legii. Am solicitat această listă pentru a avea dovada ca cei de la ANRP să nu mai opereze modificări la liste, decât dacă au argumente justificate.

Şi apoi dacă veţi constata nereguli ce veţi face? Veţi face plângeri penale?
Dacă vrei să faci o plângere penală trebuie să ai dovada. Dacă nu avem dovada că lista iniţială s-a modificat, nu putem face plângere penală. Lista poate constitui punctul de plecare al unor plângeri penale împotriva ANRP. Eu cred că după ce au făcut lista publică nu vor mai opera modificări la ea.

Veţi face vreun demers împotriva conducerii ANRP?
Am chemat conducerea ANRP la Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor. Pentru a face totuşi ceva, ar trebui mai multă voinţă politică şi suport din partea presei.

3 comentarii:

  1. Cristian Mihai Sebastian , alias " HARPAGONUL" de la ANRP este unul dintre cei mai avizi si lacomi spagari!!! Nu numai ca cere prin tot felul de slugi care își beau cafelele in Dorobanti dar si blochează dosare corecte 100% !!! Si se lauda prin prietenii lui ca are protecție la cel mai înalt nivel - ce o însemna asta numai el știe !!! Dar asta reprezintă deja un pericol pentru siguranță naționala prin mesajul pe care îl transmite unei tari întregi - ori diati , ori sunteți blocati!!! Sunt părinții nostri , bunicii nostri , oameni care au muncit pentru proprietatile lor , de ce sa dea șpagă unui nenorocit ?!? De ce sunt puși in astfel de funcții oameni care au intrat in diverse posturi fără examen?!? Am văzut ca individul asta a intrat fără examen ca executor !!! Cum se poate ASA ceva???? Are si vila la Snagov cumpărată pe nimic - vreau si eu o casa la preț fictiv de 3 lei cum a cumpărat el!!! In declarația lui de avere are un venit modest dar in oraș se aude ca sta pe saci de bani - milioane de euro făcute la RAAPPS !!!! Șefii săi știu?!? Cine îl protejează!?!?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu il protejez!
    Romanul care a primit ceva dupa 10 ani de birocratii si audiente si avocati si notari si...imi pierdusem orice speranta, dar iata ca se poate. Ma sunau tot felul de indivizi acasa, pe mobil, veneau la usa sa-mi ofere miii si mii de euro pe dosarul meu. La toti le-am zis ce i-am zis si la vicele asta nou, mai bine mor cu actele in mana decat sa stiu ca nu m-am luptat pana la capat. Fara spaga, fara comision, fara procente sau ce-or mai fi...eu cu restul lumii. Nu stiu de unde a venit si unde s-o duce, nu stiu ce casa are, dar stiu ca face treaba asa cum trebuie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am si eu o intrebare.Ce inseamna transparenta intr-o institutie ca ANRP-UL?
    Nu vi se parea normal ca sa existe niste liste la vedere poate nu cu numele dar macar numarul de dosar si o programare estimativa a datei platii.Mama mea era bolnava a scris si la cabinetul primului ministru fara sa ceara plata peste rind ,voia doar sa fie informata cam pe cind va primi banii ca sa poata programa operatia de inima.Nu a primit nici un raspuns.Si pentru ea acum numai conteaza .
    Am preluat noi calvarul,eu si sora mea si pot sa va spun ca in jurul institutiei este imposibil sa nu fii abordat cu intrebarea:nu va vindeti dosarul?..dar pe ce lege aveti?
    De ce conducerea institutiei nu a vazut si nu a luat masuri ?

    RăspundețiȘtergere